Volgens de Dikke van Dale is een trigger “een mechanisme wat een proces in gang zet”.
Wat zijn triggers?
Bij het woord trigger denken wij al vaak aan heftige gebeurtenissen en trauma’s. Een voorbeeld kan zijn dat iemand op uitzending is geweest naar een oorlogsgebied en met oud en nieuw getriggerd wordt door vuurwerk. Het geluid van de harde knallen laat het brein terug gaan naar de heftige gebeurtenissen, speelt deze als het ware weer bloedsnel af en dit zet een proces in gang. Het lijf reageert. Trillende handen, een waas voor de ogen, een angstig of boos gevoel en soms een flashback of dissociatie.
Waarom zijn er triggers?
Triggers zijn er als een soort waarschuwing dat je je in een onveilige situatie begeeft. Je onderbewuste geeft een signaal af. Rood licht, wegwezen! Op het moment dat jij jezelf in een bepaalde situatie begeeft wat vergelijkbaar is aan iets wat vroeger gebeurd is, speelt jouw onderbewuste in een split second deze oude gebeurtenis weer af. Om jou te laten inzien hoe onveilig dit is en dat je moet maken dat je wegkomt. Aangezien jouw onderbewuste in beheer is van jouw veiligheid (en niet jouw geluk!) is dit zijn manier om jou veilig te houden.
Wanneer ontstaat een trigger?
Een trigger ontstaat wanneer jij in een onveilige situatie bent gekomen met een grote emotionele impact. Dit kan van alles zijn. Trauma’s, misbruik en verlies bijvoorbeeld. Maar ook pesten, niet gezien of gehoord zijn, een nare opmerking van iemand waar jij enorm naar opkeek, uitgelachen zijn en ga zo maar door. Bij elke heftige ervaring waarvan jouw onderbewuste heeft gedacht ‘dit mag nooit meer gebeuren’ is er een trigger aangemaakt.
Het onderbewuste relativeert niet
Op het moment dat er heftige gebeurtenissen zijn geweest, gaat jouw hoofd hier direct mee aan de slag. Jouw bewuste gaat analyseren, verwerken en uiteindelijk relativeren. Dit is heel erg fijn, maar dit sijpelt niet automatisch door naar jouw onderbewuste. Dat bericht komt niet aan in jouw onderbewuste. En dit is ontzettend belangrijk om te weten!
Want op een gegeven moment heeft jouw hoofd dingen wel een plekje gegeven, maar niets is minder waar voor jouw onderbewuste. Die laat helemaal niets zomaar los. Sterker nog, die houdt eraan vast, want dat is zijn taak. Zijn functie is om jou te waarschuwen (te triggeren) wanneer jij weer in een soort gelijke situatie dreigt te belanden.
Het is daarbij goed om te weten dat triggers in de kinderjaren al kunnen ontstaan. Sterker nog, veel van onze triggers worden daar aangemaakt, omdat we nog geen besef hebben van hoe de wereld in elkaar zit. We kunnen de gebeurtenissen en reacties dan vaak niet goed begrijpen, maar wel heel goed aanvoelen. Je onderbewuste legt alles vast, dus ook alles wat in je kindertijd gebeurd is.
Hierdoor kan het dus gebeuren dat je getriggerd wordt zonder dat je weet waar het vandaan komt. Wij noemen dit dan vaak angsten. Of als het heel specifiek is, een fobie.
Triggers laten gaan
En je kunt proberen wat je wilt, maar dit mechanisme is zoveel sterker dan jouw wil(skracht), daar win je het niet van. Niet als je het met je bewuste alleen wilt aanpakken tenminste. Want die bereikt jouw onderbewuste niet zomaar. Hier heb je andere manieren voor nodig. Die jouw onderbewuste bereiken en dáár de emotionele lading eraf halen. PSYCH-K® is hier uitstekend voor. Zonder om het weer helemaal te moeten herbeleven kun jij voor eens en voor altijd van jouw triggers af komen. Ik help je hier graag bij.